Ja, begejstringen vil tage ende, faktisk meget hurtigt, og vi kan vel egentlig ikke sige Læs den! til den her.
Niels E. Nielsens “Krigen på Karafal”, lidt forsinket grundet tekniske fadæser og så med gentaget øl… undskyld.
Musik: Ketsa “Night Flying”
Podcast: Afspil i nyt vindue | Download
Tilmeld: iTunes | Android | RSS
D’herrer!
Ovre på SCIFISNAK pønsker Jens på endnu en læsning af Niels E. Nielsen, efter begejstringen over Nielsens “Herskerne”.
Jeg har plæderet for fire romaner, og kan garanti-garantere at “Krigen på Karaffel” IKKE er én af dem. For ligesom I, finder jeg at det var dog det værste l….. – hrm! Ikke Nielsen værdigt – om man så må sige.
Jeg er ret sikker på – ligesom én af jer antager – at der er tale om en “skrivebordsting”, der er blevet børstet lidt af og sendt i trykken. Hvilket jeg bygger på, at dens struktur ret meget ligner et aldeles tidligt “værk”, som først posthumt – og ved Science Fiction Cirklens mellemkomst – er blevet udgivet: “Den beske magt”. Der virkelig skulle være blevet liggende i merbemeldte skuffe – altså udfra et litterært perspektiv, mens det bibliografisk måske godt kan forsvares …. – havde det ikke været fordi (også) den roman virkelig er forfærdelig. Også selvom SFC skal have kudos for at komplettere Nielsen.
Men iøvrigt vil jeg lige gøre opmærksom på, at i slut-70erne og begyndelsen af 80erne var det en udbredt – og højlydt påtrængende – anti-akademisk parole at “man kan ikke lære af andres erfaringer”. Kulturrevolutionært ad helvede til – sig godnat til undervisning, pædagogik, forskning, videnskab. Sig godmorgen til Ayn Rand!
Tak for en gang jysk “så stopper’rn” – yderst forfriskende i en tid, hvor det hele enten skalvære så ikonisk eller også væltes 🙂
bedste hilsner Henning
Hej Henning
Man skulle måske ikke tro det, når man sidder med dejligt skråsikre holdninger, men det er faktisk rart at høre at man ikke tager helt fejl i sine antagelser. 😉
Ja, det er nok en tilbagevendende ting vi skal igennem, med at smide viden og visdom på bålet (se bare på Jordan Peterson, Musk og Tate). Og selvom det er en reference til en anden bog vi heller ikke var begejstrede for, så var eneste (dunkle) lyspunkt i “threebody problem” som en beskrivelse af netop Kulturrevolutionen. Det er i hvert fald en af de få scener fra den bog, jeg husker. Fra Karafal står nok kun en innerverende sørejse og navnet Jensen’s Landing tilbage…
Som altid, tusind tak for dit lytterskab.
Vh
Mads