Læs den! Niels Klims Underjordiske Rejse – ep. 65

Sci-fi-satire fra 1741, kan det stadig noget? Kom med Niels Klim til Nazar og Firmamentet på den anden side af jordskorpen. En klassiker? Hmm…

Musik: “Night Flying” af Ketsa.

holberg2-thumb-220x289-13019 57ab33e65cad2b0507f42daf3b61e10630148000a1538754b6246f35 nielsklim

2 comments

 1. Henning Andersen siger:

  Hej Læsere

  Jeg er sikker på, at Niels Klim skal læses som satire – i det ords oprindelige betydning, nemlig som “udstilling” af trendige værdisætninger i samtiden. Og på den måde kan man kategorisere Subterraniums forskellige folkeslag, udfra hvilke “moderne anskuelser” der gik i svang og var en vogue, omkring affattelsestidspunktet. Og ideen om den HULE JORD var mere hip i første halvdel af 17100-tallet end den blegfesne FlatEarth-konspiration, der nu om dage er kørende.

  Samtidig var der faktisk også en litterær “bølge”, hvor nye territorier blev kortlagt i fiktiv form. Og i den forbindelse kan der da nævnes nok-som-bekendte Swifts “Gullivers rejser”. Der er en hvis korrespondance mellem den og Niels Klim.
  Og så vil jeg iøvrigt bemærke, at Niels Klim blev filmatiseret som tv-skuespil af DR i nittenhundredespidskål – med Firts Helmuth, samt andre “kendte” skuespillere. Den er stadig “sé-bar” omend SFX’erne nok kan fremstå noget primitive 🙂

  Et sidste hik! I indspiller jeres podcasts med meget lav lydstyrke. Mit lydanlæg er muligvis ikke top-of-the-pops, men jeg kan se, at selvom jeg har skruet op for alt hvad jeg har, så er outputtet fra podcasten kun på 15-20 procent af det som jeg har mulighed for at afspille.

  Det var bare det. Goeste hilsner, Henning

  • admin siger:

   Hej Henning

   Ja, det er spøjst at læse noget, der var top grineren engang for længe siden. Det er sjældent det holder vand, men nogle af idéerne er ganske underholdende og kvikke, og også ganske udfordrende for hvad vi i dag går og tænker om fortiden.

   Det med lyden skal jeg nok lige få kigget på. Hos mig er den nemlig altid for høj, men vi har haft problemet før. Jeg kravler ind på lydens firmament og ser efter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *